Αρχική Ποδόσφαιρο Η ιστορία του τμήματος μέρος Β'
Η ιστορία του τμήματος μέρος Β'
Τρίτη, 09 Μάρτιος 2010 17:48

omada%201930-31.jpgΤο φθινόπωρο του 1930 άρχισε ο προβληματισμός στους κόλπους του ποδοσφαίρου για τη διοργάνωση της Εθνικής κατηγορίας με όλες τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η ΕΠΟ στις 14.12.1930 αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα και να θεσπίσει την Εθνική κατηγορία με οχτώ ομάδες. Το σύστημα ευνοούσε τις μεγάλες ομάδες, καθώς θα συγκέντρωναν πολλά έσοδα από τα ενδιαφέροντα παιχνίδια. Ο Ηρακλής ήρθε σε συνεννόηση με τον Άρη και ΠΑΟΚ για το νέο σύστημα και αποφάσισαν από κοινού να πιέσουν τα μικρά σωματεία της πόλης να συναινέσουν στις αλλαγές. Παράλληλα συνέταξαν κοινή επιστολή προς την ΕΠΟ με την οποία απειλούσαν να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα, εάν σωματείο της εθνικής κατηγορίας προσπαθούσε να πάρει, ή να δεχτεί παίκτη από τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης.


Η ΕΠΟ αποφάσισε να διακόψει τα τοπικά πρωταθλήματα το Δεκέμβριο, για να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα. Όταν διεκόπη το τοπικό πρωτάθλημα ο Ηρακλής ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία του στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, 6ος με μόλις ένα βαθμό και 3-7 τέρματα. Μάλιστα η ποδοσφαιρική ένωση του Πειραιά είχε προτείνει στη συνέλευση της ΕΠΟ να συμμετάσχουν οι τρεις πρώτες ομάδες της Θεσσαλονίκης κάτι το οποίο, εάν υιοθετούνταν, δεν θα επέτρεπε στον Ηρακλή να συμμετάσχει στο πρώτο πρωτάθλημα. Κάτι το οποίο όμως τελικά δεν ίσχυσε καθώς ο Ηρακλής σε όλα τα μέχρι τότε πρωταθλήματα ήταν μέσα στους τρεις πρώτους.

Από τις αρχές του 1930 ο Ηρακλής άρχισε να ενδιαφέρεται για την πρόσληψη προπονητή. Το καλοκαίρι του 1931 επιλέχθηκε ο Ούγγρος Τοπόλσκι, ο οποίος και έφθασε στην Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο πιάνοντας αμέσως δουλειά στην ομάδα. Ο Ούγγρος προπονητής άρχισε σκληρή προπόνηση με τους παίκτες της ομάδας, κάτι το οποίο ήταν πιθανότατα και η αιτία που ο Ηρακλής για πρώτη φορά στην ιστορία του πήγαινε τόσο άσχημα στο τοπικό πρωτάθλημα. Με την έναρξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος ο Ηρακλής σταμάτησε την συνεργασία του με τον Ούγγρο προπονητή και κατέβηκε στη διοργάνωση χωρίς προπονητή. Η ομάδα κατέλαβε την 6η θέση, με 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες, συγκεντρώνοντας 11 βαθμούς με 25-30 τέρματα. Ο Ηρακλής ήταν τρίτος από τις ομάδες της πόλης, ξεπέρασε όμως τον Εθνικό Πειραιά και Απόλλωνα Αθηνών, ενώ κατάφερε να κερδίσει την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη με 8-1.

Στον Ηρακλή άρχισε εκ νέου η αναζήτηση για νέο προπονητή. Προτάθηκε ο παλαιός ποδοσφαιριστής Γ.Τσιούμας, απορρίφθηκε όμως λόγω αντιδράσεων του κόσμου καθώς ο ως παίκτης είχε αποχωρίσει από την ομάδα και είχε πάει στον Μακεδονικό παρασύροντας μαζί του και άλλες ποδοσφαιριστές. Το καλοκαίρι ο Ηρακλής κέρδισε δύο φορές την ομάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αγώνες διαβαθμίσεως και έμεινε στην Εθνική κατηγορία.

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 1931-1932, ο Ηρακλής πραγματοποίησε μια παρόμοια με την προηγούμενη χρονιά πορεία. Το χαρακτηριστικό εκείνου του πρωταθλήματος ήταν ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ηρακλής 3-2 στις 5 Ιουνίου. Ήταν ο πρώτος αγώνας που πραγματοποιήθηκε στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, λίγο πιο κάτω από αυτό του Ηρακλή, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η Θεολογική και η Νομική σχολή του ΑΠΘ. Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 3-0, στο δεύτερο όμως ο Ηρακλής μείωσε σε 3-2. Μετά την λήξη του αγώνα ο Ηρακλής έκανε ένσταση κατά του αγώνα, γιατί το μήκος των εστιών του νέου γηπέδου δεν ήταν το σωστό και όχι για κακή διαιτησία, όπως έχει καταγραφεί στο αλμανάκ του ποδοσφαίρου. Η Ομοσπονδία μετά από πολλές αναβολές αποφάσισε ο αγώνας να επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο, πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, στο γήπεδο της ΑΕΚ στην Αθήνα. Ο ΠΑΟΚ αρνήθηκε να μεταβεί στην Αθήνα και έτσι ο αγώνας κατακυρώθηκε στον Ηρακλή. Μετά από μερικές μέρες ο ΠΑΟΚ αρνήθηκε να παίξει και σε αγώνες διαβάθμισης με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί στην Εθνική Κατηγορία. Η περιπέτεια αυτή έφερε ένταση στις σχέσεις των δύο ομάδων και φανατισμό ανάμεσα στις τάξεις των φιλάθλων τους. Ο Ηρακλής κατέκτησε πάλι την 6η θέση στο πρωτάθλημα με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες, με 12 βαθμούς και 25-31 τέρματα. Στη μέση της χρονιάς προσελήφθη ως προπονητής τελικά ο Γ.Τσιούμας, αλλά εκτός από μια εντυπωσιακή νίκη στον Πειραιά επί του Ολυμπιακού με 2-0, η ομάδα κινήθηκε στη μετριότητα.

Την επόμενη χρονιά, για οικονομικούς λόγους, δημιουργήθηκαν δύο όμιλοι στην Εθνική κατηγορία. Στο νότιο όμιλο συμμετείχαν οι ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά, με τις δύο πρώτες ομάδες του ομίλου να προκρίνονται στους τελικούς. Στο βόρειο όμιλο συμμετείχαν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και προκρίνονταν μόνο μία από τον όμιλο για να αντιμετωπίσει τις δύο του νότου. Ο Ηρακλής εκείνη τη χρονιά αγωνίστηκε με τον Άρη και τον Μέγα Αλέξανδρο και ήρθε 2ος με 5 βαθμούς, έχοντας 2 νίκες,1 ισοπαλία, 1 ήττα και 11-9 τέρματα. Ο Ηρακλής τον Ιανουάριο του 1993 κατέβηκε στην Αθήνα όπου και έδωσε φιλικούς αγώνες με τις ομάδες του ΠΑΟ και της ΑΕΚ. Κατάφερε να κερδίσει τον ΠΑΟ με το εντυπωσιακό 1-5 και ήρθε ισόπαλος με την ΑΕΚ με 2-2.

ira-osfp%201933-34.jpg1933-1934, με απόφαση της ΕΠΟ εκτός από τους αγώνες της εθνικής κατηγορίας, διοργανώνονται ξανά και τα τοπικά πρωταθλήματα. Στα τοπικά πρωταθλήματα συμμετείχαν όλες οι ομάδες, κατόπιν σχηματιζόντουσαν όμιλοι και στον τελικό αγωνιζόντουσαν οι δύο πρώτοι. Την περίοδο αυτή έχουμε το παράδοξο ο Ηρακλής να κατακτά την 4η θέση στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης αλλά την 1η θέση στους αγώνες του βορείου ομίλου και να προκρίνεται στον τελικό του πρωταθλήματος. Στον βόρειο όμιλο ο Ηρακλής τερμάτισε αήττητος με 10 βαθμούς, έχοντας στο ενεργητικό του 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Κέρδισε τον Άρη δύο φορές με 2-1, στον έναν αγώνα όμως ο Άρης κατέθεσε ένσταση για το δεύτερο γκολ του Ηρακλή. Η ομάδα ζήτησε από τον διαιτητή του αγώνα Πάγκαλο να αποφανθεί για το τελικό αποτέλεσμα. Ο Πάγκαλος απάντησε εγγράφως ότι το γκολ του Ηρακλή ήταν κανονικό, καθώς τη στιγμή της απόκρουσης της μπάλας από τον τερματοφύλακα Γκικόπουλο η μπάλα είχε ήδη περάσει την γραμμή. Η απόφαση έγινε δεκτή λίγες ημέρες μετά και από την ΕΠΟ.

Στον τελικό του πρωταθλήματος, προκρίθηκε από το νότιο όμιλο ο Ολυμπιακός Πειραιώς. Ο πρώτος τελικός πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Ιουνίου και ήταν δραματικός. Ο Ηρακλής προηγήθηκε στο ημίχρονο με τα γκολ των Χατζητσίρου και Ευσταθιάδη, αλλά ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο δεύτερο με τους Συμεωνίδη και Γρηγοράτο. Στο 80ο λεπτό του αγώνα ο διαιτητής έδωσε πέναλτι εις βάρος του Ηρακλή, στο οποίο ευστόχησε ο Συμεωνίδης δίνοντας στον Ολυμπιακό τη νίκη. Ο επαναληπτικός αγώνας του Πειραιά έληξε με σκορ 2-1 και ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος.

Την επόμενη χρονιά τα τοπικά πρωταθλήματα δεν έγιναν, καθώς η Ελλάδα είχε αναλάβει την διοργάνωση του 4ου Βαλκανικού ποδοσφαιρικού Κυπέλλου και έγιναν απευθείας οι όμιλοι. Ο Ηρακλής κατέλαβε την 2η θέση του βορείου ομίλου με 7 βαθμούς, με 16-7 τέρματα και έχοντας στο ενεργητικό του 4 νίκες και 2 ήττες, η μία εκ των οποίων στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ με 1-0 σε έναν αγώνα που διεκόπη. Πρωταθλητής δεν ανακηρύχθηκε εκείνη τη χρονιά λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης.

Η ΕΠΟ αποφάσισε να αλλάξει εκ νέου το σύστημα πρωταθλήματος την περίοδο 1935-1936, καταργώντας του ομίλους και επαναφέροντας την Εθνική κατηγορία στην οποία και συμμετείχαν όλες οι ομάδες. Ο Ηρακλής δεν πραγματοποίησε καλή πορεία και τερμάτισε τελευταίος στην 8η θέση με 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 10 ήττες, με 15-33 τέρματα. Το Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Ηρακλής έδωσε φιλικό αγώνα με την γιουγκοσλαβική BASK. Ο αγώνας δεν τελείωσε ποτέ καθώς στο β’ ημίχρονο ο τερματοφύλακας της γιουγκοσλαβικής ομάδας χτύπησε τους Χατζητσίρο και Ευσταθιάδη με αποτέλεσμα τα επεισόδια να γενικευτούν και να λήξουν μετά την παρέμβαση του Γιουγκοσλάβου προξένου.

Το σύστημα άλλαξε για ακόμα μια φορά με τη νέα αγωνιστική σεζόν, επανήλθαν τα τοπικά πρωταθλήματα οι νικητές των οποίων θα διεκδικούσαν το πρωτάθλημα Ελλάδος. Ο Ηρακλής τερμάτισε 2ος με 11 βαθμούς και 22-9 τέρματα. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ παρά την βαριά ήττα που δέχθηκε από τον Ηρακλή με 4-1. Το 1937-1938 ο Ηρακλής τερμάτισε 3ος στο τοπικό πρωτάθλημα με 17 βαθμούς και 30-15 τέρματα. Ακολούθησε ακόμα μια αλλαγή στην διεξαγωγή των αγώνων από την ΕΟΠ η οποία επανέφερε τους δύο ομίλους στο πρωτάθλημα. Στο βόρειο όμιλο συμμετείχαν και οι ομάδες της ανατολικής Μακεδονίας καθώς και η ΑΕΚ Καβάλας, Φίλιππος Καβάλας και Δόξα Δράμας. Ο Ηρακλής κατέκτησε την 1η θέση στον όμιλο με 27 βαθμούς και προκρίθηκε στον τελικό όπου και αντιμετώπισε την ΑΕΚ. Στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα στις 4.06.1939 η ΑΕΚ νίκησε με σκορ 3-1 και μια εβδομάδα μετά στη Θεσσαλονίκη με 4-2. Την επόμενη περίοδο ο Ηρακλής βρέθηκε στην 3η θέση του βόρειο ομίλου. Το ΔΣ αποφάσισε να προσλάβει ως προπονητή της ομάδας τον παλιό παίκτη Γρηζαγορίδη, η πληρωμή του οποίου γινόταν μέσα από τις συνδρομές των μελών του συλλόγου. Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς, η προσφορά του Ηρακλή προς τον Άρη για τη διενέργεια μεταξύ τους αγώνων, για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση γηπέδου του Άρη στη Χαριλάου.

ira-makedonikos%201939.jpgΗ προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του τμήματος την δεκαετία 1940-1950 καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ελλείψει στοιχείων. Την περίοδο 1939-1940 ο Ηρακλής ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης στο 13ο τοπικό πρωτάθλημα. Ακολούθησε μια περίοδος αναταραχών μετά και την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα. Η ποδοσφαιρική δραστηριότητα άρχισε ξανά μετά το 1945. Την περίοδο 1945-1946 ο Ηρακλής ανακηρύχθηκε πρωταθλητής β’ ομάδων  Σωματείων α’ κατηγορίας, ενώ η α’ ομάδα κατακτά την 3η θέση στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης.

Την περίοδο 1946-1947 ο Ηρακλής είχε μια πολύ καλή πορεία στο Πρωτάθλημα. Στο προτελευταίο παιχνίδι όμως με την ΑΕΚ έγιναν επεισόδια, όταν στο 82ο λεπτό του αγώνα ο αγώνας διεκόπη εις βάρος του Ηρακλή καθώς ο παίκτης Παράσχος Πασχαλίδης που είχε αποβληθεί αρνιόταν να εγκαταλείψει το γήπεδο. Ως αποτέλεσμα το γεγονός αυτό έφερε την τιμωρία της ομάδας και τον μηδενισμό της. Την επόμενη χρονιά όμως οι επιτυχίες ήρθαν από τις β’ και γ’ ομάδα του Ηρακλή, οι οποίες και ανακηρύχθηκαν πρωταθλήτριες στις κατηγορίες τους, ενώ η α’ ομάδα βγήκε 2η στην τελική κατάταξη.1946-47%20kypello.jpg

Στο νέο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής ήρθε 2ος πίσω από τον Μακεδονικό με 23 βαθμούς και σε πανελλήνιο επίπεδο 2ος πίσω από τον Ολυμπιακό. Την περίοδο 1946-1947 ο Ηρακλής έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, από τον οποίο και ηττήθηκε με 5-0. Μολονότι το ποδόσφαιρο δεν είχε αναπτυχθεί αρκετά την δεκαετία του 1940 εν τούτοις το ΔΣ προβληματίζεται για τις ανάγκες της α’ ομάδας και αποφασίζει να καλύψει τα κενά αυτή από την β΄και εφεδρείες, γεγονός που δείχνει μια δυναμική καθώς και προοπτική για το μέλλον. Τις χρονιές 1947-1948 και 1948-1949 ο Ηρακλής κατέλαβε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης.Τον Οκτώβριο του 1951 η α’ ομάδα ποδοσφαίρου έλαβε το Κύπελλο της ΕΠΣΜΘ ως πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης του έτους 1950-1951, στο δε πανελλήνιο πρωτάθλημα κατετάγη 3η με πρώτο τον Ολυμπιακό και δεύτερο τον Πανιώνιο.

1951-1952, ο Ηρακλής ανακηρύσσεται πρωταθλητής Θεσσαλονίκης και την επόμενη περίοδο τερματίζει 2ος. Το 1956 προπονητής της ομάδας αναλαμβάνει ο γιουγκοσλάβος Σλάβκο Μιλόσεβιτς. Η ομάδα φτάνει σε έναν ακόμα τελικό Κυπέλλου, αντιμετωπίζει εκ νέου τον Ολυμπιακό και ηττάται με σκορ 2-0. Το 1958 νέος προπονητής αναλαμβάνει ο Γκλίσοβιτς. Το 1958 η ομάδα φτάνει μέχρι τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος όπου αντιμετωπίζει την ομάδα της Δόξας Δράμας. Ο πρώτος αγώνας έληξε με σκορ 1-1, ενώ ο δεύτερος βρήκε νικήτρια τη Δόξα Δράμας με 1-0.

Από το 1959-1960 αρχίζει το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Τη χρονιά εκείνη προπονητής του Ηρακλή αναλαμβάνει ο Π.Μάρκοβιτς και προτείνει την ίδρυση ομάδος νέων με την επωνυμία ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ για νέους 14-17 ετών. Η πρόταση έγινε δεκτή και στη σχολή δίδασκαν εκτός από τον προπονητή και ποδοσφαιριστές, διαιτητές και παράγοντες του συλλόγου. Το 1961 η ομάδα του Ηρακλή προκρίθηκε μέχρι τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος για να αποκλειστεί από τον Πανιώνιο με σκορ 1-0.

1960.jpgΤην Πέμπτη 26.10.1961 ο Ηρακλής με αντίπαλο τη Βοϊβοντίνα συμμετείχε στη Διοργάνωση Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων, το προάγγελο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα ήταν 2-1 με γκολ των Ξυλά και Ασβεστά, όμως στον εκτός έδρας αγώνα ο Ηρακλής γνώρισε βαριά ήττα με 9-1. Το μοναδικό τέρμα του Ηρακλή σημείωσε ο  Στάθης Χασεκίδης. Την περίοδο 1962-1963 ο Ηρακλής συμμετέχει ξανά στην διοργάνωση με αντίπαλο αυτή τη φορά την Ρεάλ Σαραγόσα. Τα αποτελέσματα των αγώνων για το εντός έδρας παιχνίδι ήταν 0-3 (8.09.63) και 6-1 για τον εκτός (12.10.63)

Εκείνο το διάστημα το εφηβικό και το παιδικό τμήμα της ομάδας βρισκόταν σε άνθιση, το γήπεδο κατακλυζόταν κυριολεκτικά κατά τις προπονήσεις από μικρούς ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και πολλοί που μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ταλέντα. Ιδιαίτερα το Εφηβικό ποδοσφαιρικό Τμήμα με την πάροδο του χρόνου βελτιωνόταν συνεχώς, προσφέροντας αθλητές στην α’ ομάδα.

Το 1969 οι ποδοσφαιριστές που και τυπικά ανήκαν στον Ηρακλή ήταν οι εξής:Αϊδινίου Κώστας, Ακριτίδης Βενιζέλος, Δινόπουλος Κώστας, Ζαχαρόπουλος Γιάννης, Ζαφειρίδης Γρηγόρης, Θεοδοσιάδης Παύλος, Καφετζής Χρήστος, Καλλιοντζής Σταμάτης, Κασάπης Νίκος, Μπατάκης Αριστοτέλης, Ματσουκατίδης Γιώργος, Νικλούδης Δημήτρης, Ουσταμπασίδης Γιώργος, Οικονόμου Αστέριος, Σεντελίδης Θωμάς, Σέρας Αντώνης, Σαρεπανίδης Γιάννης, Φανάρας Γρηγόρης, Φυτίλης Κυριάκος, Χαλιαμπάλιας Ζαχαρίας και Ψωμάς Χρήστος.

Την δεκαετία 1960-1970 η ομάδα του Ηρακλή δεν είχε σταθερή απόδοση, η καλύτερη θέση που κατέλαβε στη Γενική βαθμολογία ήταν η 6η το 1962-63 και το 1969-1970. Παρόλα αυτά ο Ηρακλής προσέφερε παίκτες στην Εθνική ομάδα, μερικοί από τους οποίους ήταν οι Αϊδινίου Κώστας, Λιάρος Νίκος, Μπέλλης Μιχάλης, Ορφανίδης Γιώργος, Πασχαλίδης Παράσχος, Τουμπέλης Κώστας και Χαλιαμπάλιας Ζαχαρίας. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί και καλοί παίκτες του Ηρακλή προήλθαν από την εφηβική ομάδα του, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την σοβαρή και αξιόλογη δουλειά που  γινόταν στα τμήματα προετοιμασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Κ.Αϊδινίου, Κ.Ιωαννίδης, Στ.Καλλιοντζής, Λιάρος, Δ.Νικολούδης, Παπαδόπουλος, Πιτσούδης, Θ.Σεντελίδης, Ζ.Χαλιαμπάλιας, Στ.Χασεκίδης και Θ.Χασεκίδης.


Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 10 Οκτώβριος 2010 02:55
 

Πρόγραμμα Αγώνων

cal

Καταστατικό

καταστατικό

Γίνε μέλος στον ΓΣ Ηρακλή

αίτηση εγγραφής

Στατιστικά ιστότοπου

Επισκέψεις σήμερα:27
Επισκέψεις χτες:90
Επισκέψεις Μήνα:2925
Επισκέψεις προηγ. Μήνα:2855
Επισκέψεις Ετους:8705
Επισκέψεις προηγ. Ετους:37869
Επισκέψεις Σύνολο:318818

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/nikosa1/public_html/administrator/components/com_joomlastats/count.classes.php on line 387