Αρχική Ιστορία Συλλόγου Το γήπεδο του Ηρακλή, ένα όνειρο 100 ετών
Το γήπεδο του Ηρακλή, ένα όνειρο 100 ετών
Τετάρτη, 17 Μάρτιος 2010 18:39
1910%201o%20gipedo.jpgΟι περιπέτειες του Ηρακλή με τις αθλητικές του εγκαταστάσεις ξεκίνησαν από την ημέρα ίδρυσης του συλλόγου. Από το 1908 η ομάδα αθλητών του Ηρακλή, αποτελούμενη από τους Κ. Κατσανό, Α. Μάλτο, Δ. Κοντορέπα, Αιμ. Κόπανο, Ι. Κύρου, Δ. Χατζόπουλο, Α. Κοσμόπουλο, Γ. Σωτηριάδη, Γ. Βαπόρη και μερικούς άλλους, ζήτησε και πέτυχε την παραχώρηση μέρος κοινοτικού ημιπεριφραγμένου γηπέδου στην περιοχή ξυλάδικα, κοντά στον Λευκό Πύργο, όπου και ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία γυμναστηρίου. Στο γήπεδο δημιουργήθηκαν στίβος 100μ., ξύλινες εξέδρες και υπόστεγο. Παράλληλα στάλθηκαν στο γυμναστήριο τα παλιά όργανα που χρησιμοποιούσε ο σύλλογος με την ονομασία Όμιλος Φιλομουσών. Στις εργασίες πολύτιμη ήταν η βοήθεια του αρχιτέκτονα Ξ. Παιονίδη, φίλου του Ηρακλή. Για να μπορέσει ο σύλλογος να ανταποκριθεί οικονομικά στις ανάγκες του, πραγματοποίησε ένα εσωτερικό άτοκο δάνειο 300 οθωμανικών λιρών από τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου σε ομολογίες της μισής λίρας.

Η δημιουργία του σύγχρονου αυτού γυμναστηρίου πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας και περιβάλλον εχθρικό. Όταν η πόλη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό, με απόφαση του Γενικού Διοικητή Κ. Ρακτιβάν ο σύλλογος έπρεπε να αποχωρήσει από τον χώρο που είχε δημιουργήσει το γυμναστήριό του καθώς αυτός κρίθηκε μεγάλης αξίας και προοριζόταν για χώρος πρασίνου. Η απόφαση αυτή έγινε άμεσα εκτελεστή και με αυτόν τον τρόπο κόποι ετών εξανεμίστηκαν. Ο Ηρακλής επανήλθε στο ζήτημα με την έλευση του νέου διοικητή Στ. Δραγούμη, αλλά η πολιτεία ήταν ανένδοτη. Το 1938, όταν ο σύλλογος έκλεινε τα 30 χρόνια ζωής, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις του συλλόγου στον χώρο όπου είχε κατασκευαστεί το γυμναστήριο όπου οι φίλοι του Ηρακλή τοποθέτησαν αναμνηστική στήλη για να θυμίζει σε όλους πού βρισκόταν το πρώτο γυμναστήριο της πόλης.

Μετά το σοκ της πρώτης έξωσης από τον χώρο που με τόσο κόπο είχαν δημιουργήσει τα μέλη της οικογένειας του Ηρακλή, άρχισαν οι ενέργειες εξεύρεσης λύσης. Από τον τότε Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Αργυρόπουλο προτάθηκε ένας μεγάλος χώρος πίσω από το Α’ Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η στρατιωτική σχολή και υποσχέθηκε ότι εκεί θα χτιζόταν ένα επιβλητικό στάδιο με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε η πλειοψηφία των μελών του συλλόγου που έκριναν πως ο χώρος αυτός ήταν πολύ μακριά από την πόλη. Αντιπρότειναν έναν μικρότερο χώρο, που αποτελούσε τον προαύλιο χώρο της τουρκικής σχολής Ιδαδιέ, σε έναν χώρο που αργότερα έγινε το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έτσι με αυτήν την απόφαση ο Ηρακλής μπήκε σε μια περιπέτεια την οποία θα πλήρωνε 40 χρόνια αργότερα, όταν για δεύτερη φορά η πολιτεία θα τον έδιωχνε από το γυμναστήριό του.

gipedo%201914.jpgΤον Ιανουάριο του 1915 ο Ηρακλής απέκτησε καινούργιο γήπεδο στην περιοχή της τουρκικής σχολής Ιδαδιέ χωρίς όμως να καταφέρει να αποκτήσει την κυριότητα του οικοπέδου, το οποίο και ενοικίασε για 10 χρόνια. Τα έργα για την πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων στην περιοχή πραγματοποίησαν οι φίλοι του Ηρακλή με επιχορηγήσεις και ενισχύσεις από το κράτος και διάφορους φορείς αλλά κυρίως από τις συνδρομές των μελών του συλλόγου. Η κακοτυχία όμως δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα του συλλόγου καθώς μετά την ολοκλήρωση μέρους των έργων, στις 5 Αυγούστου 1917 καταστρεπτική πυρκαγιά αποτέφρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, καίγοντας τα γραφεία και τα αρχεία του ιστορικού σωματείου και βάζοντας σε νέους μπελάδες τον Ηρακλή. Μερικές μέρες μετά την πυρκαγιά μέρος του γηπέδου του Ηρακλή κατέλαβαν γάλλοι στρατιώτες όπου και έστησαν σκηνές για τους πυρόπαθείς. Το υπόλοιπο μέρος επιτάχθηκε και το εναπομείναν κομμάτι από τον Ερυθρό Σταυρό. Την άνοιξη του επόμενου έτους, άρχισε η αποχώρηση των οικογενειών των πυροπαθών ενώ τον Ιούνιο αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός κάτι όμως που έδωσε την ευκαιρία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης να επιτάξει το μισό γήπεδο. Ο Ηρακλής επανέκτησε το γήπεδό του στις 5 Ιουνίου 1919.

1927%20erga%20sto%20gipedo.jpgΤο 1927 ο Ηρακλής ανανέωσε το συμβόλαιό του για το γήπεδο με την Αεροπορική Άμυνα για 15 ακόμη χρόνια. Η γειτνίαση όμως του γηπέδου με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η ανάγκη του τελευταίου να αναπτυχθεί δημιούργησε προβλήματα που έγιναν εντονότερα στο μέλλον. Το πανεπιστήμιο προσπάθησε να επιτύχει το 1930 την απαλλοτρίωση του γηπέδου, ο Ηρακλής κινητοποιήθηκε για να αποτρέψει αυτήν την κατάληξη και η πολιτεία έλαβε την απόφαση να μεσολαβήσει για την εύρεση λύσης. Τελικά αποφασίστηκε η συνύπαρξη των δυο, με τους φοιτητές του πανεπιστημίου να γυμνάζονται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία εύρεσης νέου χώρου για τη μελλοντική μετεγκατάσταση του Ηρακλή. Μετά την απόλυση του κοινού γυμναστή Σ. Ρουμπάνη τα προβλήματα εντάθηκαν καθώς το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αύξησε τις απαιτήσεις του. Μετά από «πόλεμο» ετών ανάμεσα στις δυο πλευρές τελικά τη δεκαετία του 1950 το πανεπιστήμιο θα κατακτήσει το γήπεδο του Ηρακλή, καταστρέφοντας άμεσα το γήπεδο για να δημιουργήσει το πλακόστρωτο της πλατείας Χημείου. Θα φτάσει μάλιστα να ενοχλήσει ξανά τον Ηρακλή την δεκαετία του 1960, ζητώντας το νέο γυμναστήριο του Ηρακλή, στην περιοχή των Χορτατζήδων, για να δημιουργήσει εκεί πανεπιστημιακό γυμναστήριο.

Το 1940 το γήπεδο του Ηρακλή βρισκόταν εκεί όπου είναι σήμερα η πλατεία Χημείου του Πανεπιστημίου, απέναντι από το νοσοκομείο Γεννηματάς. Από τότε η πολιτεία ανέλαβε την εύρεση του νέου γηπέδου του Ηρακλή. Προτάθηκε να παραχωρηθεί ο πλησίον του γηπέδου υπάρχων χώρος των Ισραηλιτικών Νεκροταφείων είτε ο χώρος κοντά στην Αγία Φωτεινή, ο οποίος προβλεπόταν να γίνει Δημοτικό Στάδιο. Μέχρι και το 1947 οι προστριβές με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν. Το 1948 επιτροπή μελών του Ηρακλή επεσκέφθησαν διάφορα γήπεδα ενός και εκτός πόλεως. Τότε έγινε και ο εντοπισμός ενός γηπέδου στην περιοχή Χορτατζήδες. Τα μέλη της επιτροπής προέβησαν σε ενέργειες και επαφές που θα επιτάχυναν την παραχώρηση του χώρου αυτού, συγκεκριμένα απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του Υπουργείου Δημοσίων Έργων αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους έγινε αυτοψία από το Κτηματικό Γραφείο. Τον Ηρακλή πίεζε χρονικά και η επιβολή της εξώσεως από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν που είχε προθεσμία μέχρι τις 30/04/1948. Η επιτροπή γηπέδου με μπροστάρη τον Α. Κοσμόπουλο επιβεβαίωνε το ΔΣ του Ηρακλή ότι δεν απέμενε παρά μόνο η υπογραφή της μακροχρονίου (29 ετούς) μισθώσεως για να αποκτήσει ο Ηρακλής τον συγκεκριμένο χώρο. Ο Απ. Κοσμόπουλος σε επίσκεψή του στην Αθήνα απέσπασε υπόσχεση από τον τότε Υπουργό Παιδείας ότι το νέο γήπεδο εντός του Φεβρουαρίου του 1952 θα παραχωρηθεί στον Ηρακλή. Το τίμημα από την Κτηματική Επιτροπή για την ενοικίαση του χώρου ορίστηκε σε 16.000.000 δρχ. 1953%20erga%20sto%20gipedo.jpg
Έτσι άρχισαν οι εργασίες στο νέο στάδιο. Τότε, τον Απρίλιο του 1953 η Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, με έγγραφό της γνώρισε στον Ηρακλή ότι το γήπεδο το οποίο επρόκειτο να μισθωθεί στον Σύλλογο παραχωρήθηκε στην Εκκλησία με εκτέλεση συμβάσεως του Δημοσίου με την Εκκλησία. Στις αρχές του 1954 ο Γ. Μαργαρόπουλος συνάντησε στην Αθήνα τον Υπουργό Συντονισμού Μαρκεζίνη ο οποίος όμως λόγω της υπάρχουσας σύμβασης μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αλλάξει την απόφαση. Μετά από επαφές των ανθρώπων του Ηρακλή με εκπροσώπους της Εκκλησίας, και συγκεκριμένα τους Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, έλαβαν την απάντηση πως δεν υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά τους για τον χώρο των Ισραηλιτικών Νεκροταφείων. Έτσι οι παράγοντες του Ηρακλή ξεκίνησαν έργα ισοπέδωσης του αγωνιστικού χώρου.

Τα προβλήματα με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν με μια απόφαση του ΑΠΘ να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του σε μια έκταση 50 στρεμμάτων κοντά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έκταση η οποία περιελάμβανε και το νέο γήπεδο του Ηρακλή. Κατόπιν συζητήσεων μελών του συλλόγου με τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων Κ. Καραμανλή και με τον Πρωθυπουργό Ράλλη να δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα τελικά ανταλλάχθηκε έκταση στην περιοχή των Αθηνών με αντάλλαγμα το γήπεδο του Ηρακλή μεταξύ της πολιτείας και του ΟΔΕΠ. Το ζήτημα τακτοποιήθηκε και δεν απέμεινε παρά η δια Ν. Διατάγματος απαλλοτρίωση και παραχώρηση στον Ηρακλή του γηπέδου. Αποφασίστηκε τελικά η παραχώρηση του γηπέδου να γίνει κατά κυριότητα αντί συμβολικού τιμήματος. Το ποσό θα αποπληρωνόταν εντός μιας πενταετίας. Η παραχώρηση του γηπέδου ψηφίστηκε με το αυτοτελές άρθρο 29 που συμπεριελήφθη στο Νομοσχέδιο Περί Δημοσίων Κτημάτων. Η έκταση των 30.107,20 τμ. παραχωρήθηκε έναντι του ποσού των 200.000 δρχ. Το 1960 όμως λόγω διαπλάτυνσης της οδού Αγίου Δημητρίου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης περικόπηκε από το γήπεδο μια λωρίδα ενός μέτρου. Αντίστοιχη λωρίδα δώθηκε στο βόρειο τμήμα του γηπέδου ώστε οι διαστάσεις να παραμείνουν ίδιες. Οι εργασίες προχωρούσαν και η θεμελίωση επρόκειτο να γίνει το εορταστικό τριήμερο 26, 27, 28/10/1960.

Ο σύλλογος αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα που δυσχέραιναν το έργο της κατασκευής του γηπέδου και της αποπληρωμής των δόσεων. Με έγγραφό του το Υπουργείο Οικονομικών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης απέστειλε έγγραφο στον Ηρακλή δια του οποίου αφαιρείται από αυτόν η κυριότητα του γηπέδου και γνωστοποιείται ότι πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός. Για να αποκτήσει ξανά την κυριότητα ο Ηρακλής έπρεπε να  καταβάλει όλα τα καθυστερούμενα. Η οφειλή τότε ανερχόταν στο ποσό των 190.000 δρχ. που περιελάμβανε δόσεις, πρόστιμο και τόκους. Η μόνη λύση για τον σύλλογο ήταν να καταφύγει σε πολιτικά μέσα. Με επέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε ενώ δόθηκαν υποσχέσεις για οριστική ρύθμιση του θέματος. Η προσπάθεια του Ηρακλή να αποκτήσει το δικό του γήπεδο ενισχύθηκε με την οικονομική στήριξη φορέων, της ΕΠΟ, εράνους και δωρεές των μελών του ΔΣ.

Το 1965 το ΑΠΘ επανήλθε με πρότασή του για την παραχώρηση του γηπέδου του Ηρακλή σ’ αυτό και πρότεινε την εξεύρεση άλλου κατάλληλου χώρου για την ανέγερση του σταδίου τον οποίο θα αγόραζε το πανεπιστήμιο για λογαριασμό του Ηρακλή. Το πανεπιστήμιο έκανε την πρόταση της ανταλλαγής του γηπέδου του Ηρακλή που βρισκόταν στους Χορτατζήδες με έναν χώρο 57 περίπου στρεμμάτων, πίσω από τις εργατικές πολυκατοικίες στην περιοχή Μίκρα, κοντά στη θάλασσα. Για την παραχώρηση της έκτασης αυτής έπρεπε να παραχωρηθεί τμήμα του από το Δημόσιο στην Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού και να απαλλοτριωθεί το υπόλοιπο τμήμα που άνηκε σε ιδιώτη. Μετά από έτη διεργασιών, τον Δεκέμβριο του 1969 εξετάζονται από το ΔΣ, προσχέδια κατασκευής του γηπέδου όπως αυτά υποβλήθηκαν από τέσσερα διαφορετικά τεχνικά γραφεία.egainia%20mikras%201971.jpg

Μετά την απόκτηση της έκτασης στη Μίκρα κατασκευάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα κλειστά γυμναστήρια πάλης και γυμναστικής. Από το 1980 ο ΓΣ ξεκίνησε συζητήσεις με την Πολιτεία έτσι ώστε ο Ηρακλής να αποκτήσει ενιαία ιδιοκτησία. Εκδόθηκε απόφαση για ανταλλαγή από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, η οποία δεν υλοποιήθηκε λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ερασιτέχνη για την καταβολή των εξόδων και του φόρου ανταλλαγής (12.000€). Στη συνέχεια συντάχτηκε μελέτη από Τεχνικό γραφείο με εντολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γιατί το ΕΑΚ Μίκρας εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ελλάδα 2004 για προολυμπιακά προπονητήρια. Με το νόμο 3301 του 2004 (άρθρο 24, ΦΕΚ263Α 23/12/2004), σε εφαρμογή της από 6/2/2004 προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού και του Προέδρου του ΓΣ Ηρακλής για την τακτοποίηση των όμορων ιδιοκτησιών, υπογράφτηκε στις 9 Μαΐου το συμβόλαιο ανταλλαγής.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αγόρασε οικόπεδο έκτασης 21.203 τμ., τμήμα του οποίου παραχωρήθηκε κατά χρήση στον ΓΣ Ηρακλή για τις ανάγκες κατασκευής i%20simerini%20ektasi%20tis%20mikras.jpgγηπέδου.
Έτσι σήμερα ο ερασιτέχνης διαθέτει έκταση 37.872 τμ. κατά πλήρη κυριότητα και επιπλέον 18.723 κατά χρήση. Σε αυτήν την έκταση των 56 στρεμμάτων θα στεγασθεί το όνειρο πολλών γενεών Ηρακλειδέων, αυτό της κατασκευής ενός ιδιόκτητου γηπέδου.


 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 07 Μάρτιος 2011 15:56
 

Πρόγραμμα Αγώνων

cal

Καταστατικό

καταστατικό

Γίνε μέλος στον ΓΣ Ηρακλή

αίτηση εγγραφής

Στατιστικά ιστότοπου

Επισκέψεις σήμερα:39
Επισκέψεις χτες:77
Επισκέψεις Μήνα:39
Επισκέψεις προηγ. Μήνα:3077
Επισκέψεις Ετους:8896
Επισκέψεις προηγ. Ετους:37869
Επισκέψεις Σύνολο:319009

Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/nikosa1/public_html/administrator/components/com_joomlastats/count.classes.php on line 387